Willem Wynants (B) tiltle: Last Man on the Moon music: Americana-Roots-Chanson year: 2017 label: Fandango info artist: Willem Wynants promotion: Fandango Music © Rootsville 2017 |
---|
Willem Wynants, diegene die hun DNA niet is verstrengeld met muziek
zullen misschien wel even de wenkbrauwen fronsen bij het horen van die naam. Wanneer je weet dat Willem Wynants familie is van Mr. Paul Van Bruystegem aka Lange Polle, aka monsieur Paul komt het allemaal al een beetje opklaren. Deze Willem Wynants heeft nu een album uit dat luistert naar de naam 'Last Man on the Moon' met daarop dertien nummers waarbij een diversiteit aan te pas komt waardoor het album moeiteloos diverse stijlen in de muziek branche weet te overlappen. Een schijfje met heerlijke muziek gaande van het Franse chanson over Caribische ritmes naar outstanding Americana.
Waarom dit album? Na het beluisteren ervan is mijn antwoord daarop, daarom! Het zou onverstandig zijn geweest om deze 13 pareltjes verborgen te houden voor het publiek. Voor Willem zelve, voor vrouwtje Lin en zijn dochtertje Ella gewoon omdat deze nummers die hij doorheen de jaren componeerde eindelijk eens een thuis zouden gaan vinden. Deze thuis werd gevonden bij het label 'Fandango' en kenners weten dan dat het resultaat van hoge kwalitiet mag worden genoemd.
Willem Wynants komt uit de generatie van diegene die zijn opgegroeid met 'vinyl'. Een tijdperk waarin we muziek beluisterden die veel maar dan ook veel warmer klonk dan nu. Tijdens zijn muzikale carrière speelde hij in het orkest van neef Mr. Paul Van Bruystegem, beleefde hij fijne tijden in de era van Big Bill, de Burning Sidewalks, The Pop Gun en The Wolf Banes. Het waren Dirk Lekenne en Dirk Jans die de beslissing namen dat deze muziek niet onder het stof mocht blijven liggen. Met als voedingsbodem het huisorkest van 'Fandango' en andere toegewijde musici werd deze 'Last Man on the Moon' dan eindelijk ingeblikt en het resultaat mag er zijn.
Openen doen ze hier in 'la vraie' stijl uit de glorie periode van namen als een Serge Gainsbourg met het nummer 'Monsieur Le Douanier'. Het daaropvolgende 'Song For Ella' mag je categoriseren in het tijdperk van de 70-ties soft-rock en dient als een ode aan Willem's dochter. 'Sausalito' dan, iets totaal anders. Het nummer begint alsof een Henry Roeland Byrd hier een beklijvende intro geeft op de black & white keys maar al vlug een Ry Cooder het laat overnemen met op de achtergrond de accordeon van een Flaco Jiménez. Niets van aan dus maar muzikanten van eigen bodem die hier een perfecte blend weergeven van Tex-Mex en NOLA sound. Heerlijk om te beluisteren, zeker wanneer de Spaanse ritmes op gitaar het overnemen.
Met een gevoel dat ons door de orgel grooves en gitaar rifjes ons weerom terug doet denken naar de 70-ties mag je het daaropvolgende 'A Cold Night' best een hoogstandje noemen. Een nummer dat ook gekenmerkt wordt door warme backing vocals. Op 'Carcasonne' laat Willem Wynants horen waarom hij zich een pianist mag laten noemen. Wegmijmerend in alle rust van het zuiden in een 3/4 maat of kuierend doorheen de lavendel velden..et on est heureux comme Dieu en France. Dat Willem en vrouwtje Lin hun hart verloren hebben aan Frankrijk hoeft geen betoog bij het horen van het door beiden geschreven 'Ne t'en Fais Pas'.
Het nummer 'New Orleans Jam' is zoals de titel het beschrijft en nadat 'Tom Waits' een paar woordjes heeft ingesproken lijkt het erop of we bevinden ons ergens in een club in Baton Rouge. 'Little Sister' is een diepgaande ballad waarop de lyrische woorden hun eigenheid geven aan dit meesterlijk gebrachte nummer.
Met het nummer 'Iguana Song' hoeven we geen tekening bij te maken. In deze trip richting Zuid-Amerika neemt zowat de hele 'Bende van Fandango' aan deel en horen we daar Flaco weer niet? Ook met 'Annie' blijven in de Caribische sfeer, ditmaal met een lazy reggea deuntje. Afsluiten doet Willem Wynants hier in alle schoonheid met een instrumentaaltje op een heuse barrelhouse piano, en ja het zou godgeklaagd zijn geweest moest dit voor de buitenwereld verborgen zijn gebleven. Ladies and Gents we give you Willem Wynants, the Fandango home orchestra & friends...
tracks CD:
01 Monsieur Le Douanier
02
Song For Ella
03
Sausalito
04
A Cold Night
05 The Fortune Teller
06
Carcassonne
07
Ne T'en Fais Pas
08
Falling
09
New Orleans Jam
10 Little Sister
11
Iguana Song
12 Annie
13 Papillon
musicians:
Willem Wynants: piano, organ, lead vocals, high bass, upright piano
Lin Van den Hove: lead vocals
Dirk Jans: drums, percussion
Mr. Paul
Van Bruystegem: bass
Andries Boone: violin, accordeon
Luk de Graaff: electric guitar, bass, percussion
Bart Rico Ulens: electric guitar
Raf 'Lazy Horse' Timmermans: accousitc guitar, lap steel, mandolin
Frank Vander Linden: electric guitar
Dirk Lekenne: slide, dobro, percussion
Alain Louie: percussion
Fons Ceuppens: percussion
Backing vox: Willem Wynant, Luk de Graaff, Alain Louie, Fons Ceuppens, Els Marivoet, Marie Boonen
Hilde Timmermans, Lin Van den Hove